Marieke Schipper

marieke-Schipper

Marieke Schipper

Marieke. Als je jezelf omschrijft in 3 woorden of waarden dan kies jij:

“plezier, oprecht, binnenvetter”. Ik weet steeds beter dat ik goed kan praten, maar dat ik ook historisch de neiging heb dingen die er toe doen in- of achter te houden. Zelfs voor mezelf ;). Ik moet daar echt bewust naar toe en dat doe ik dus ook.

Wat brengt ethiek jou tot nu toe?

Ethisch leren kijken en bevragen brengt mij tegelijkertijd ruimte en richting. Ik volg momenteel (opnieuw) een TA opleiding en daarin wordt, zoals wellicht bekend, gewerkt met de 3 ego posities: Ouder, Volwassene en Kind en met het construct ‘the integrated adult”. Ethiek is zoals ik het bezie een zeer behulpzame manier om jouw kind ervaringen (K) en de ouderboodschappenkast (O) te heropenen en zo jezelf en je (onbewuste) waarden systeem te leren herzien. Zodat je ze kunt leren benutten vanuit een geïntegreerde Volwassen ego positie (V). Met als bijvangst veel plek voor het Vrije Kind in jezelf. Een belangrijk leerdoel is voor mij om in de behandel relatie elke ontmoeting met je cliënt optimaal vorm te geven. Ethiek is hierbij wat mij betreft zeer bruikbaar. Misschien zelfs onmisbaar.

Als je een concreet voorbeeld geeft van een inzicht dat ethisch bekijken en bevragen mij heeft gebracht, dan kies je:

Ik sta steviger in mijn schoenen wanneer mensen iets doen wat mij niet zint. Ik ben historisch gezien erg gericht op harmonie, maar ik ga de constructieve confrontatie nu veel makkelijker aan. Bijvoorbeeld omdat ik de waarden autonomie en eerlijkheid nu veel bewuster benut. Ik word er een betere begeleider van, omdat ik mensen veel meer op eigen benen laat staan. Laatst heb ik iemand die een coachtraject wilde verlengen letterlijk gezegd dat ik denk dat doorgaan hem niet helpt, omdat ik daarmee zou helpen om zijn benen onder zichzelf vandaan te zagen. Dat dat mijn taak niet is en ik mezelf daar niet voor leen. Dat was vrij direct. We vonden het beiden even ongemakkelijk én hij begreep me meteen.

We merken regelmatig dat mensen een drempel voelen als ze het woord ‘ethiek’ horen. Welke persoonlijke drempel moest jij over toen jij je voor het eerst bezig ging houden met ethiek? En als je die zelf niet voelde: hoe begrijp jij dat bij anderen?

Nou vooral dat ik het moeilijk vind, het ethisch bevragen. Ik ben gewend professionele interventies te doen en op die manier gesprekken vorm te geven. Ook de supervisie en intervisie die ik ken zijn daar op gericht. Ik was (en ben) er gewoonweg (nog) niet zo goed in én ik ga meestal wel lekker op dingen die mij natuurlijk goed afgaan… Ik ervaar echter zo ontzettend de meerwaarde van deze wijze van benaderen dat ik er met liefde stuntelend mee doorga. Voor anderen denk ik dat het misschien ook iets strengs en complexs of afstandelijks oproept, waardoor men niet meteen staat te springen?

Op welke wijze voel jij je verbonden met de werkplaats ethiek? Wat is je rol in de werkgroep?

“de werkplaats ethiek is voor mij een plek om met gelijkgestemden samen te komen om jezelf liefdevol aan de tand te voelen.  Ik leer er om meer begrip te hebben voor mezelf en de ander door stil te staan bij -het ontstaan van-  mijn waarden systeem. Ik ervaar de werkplaats als een plek die ankert en tegelijkertijd ruimte en richting geeft. Ik werk en oefen er samen met mensen die ook werkelijk benieuwd zijn naar zichzelf en het begeleidersvak. Op die wijze voel ik me ermee verbonden. Mijn rol in de werkgroep is meedenken over relevante thema’s en het co-schrijven van de nieuwsbrief en stukjes op social media.

Wat is jouw persoonlijke droom voor de werkplaats?

Een vrijplaats waar gelijkgestemden ethiek leren beoefenen en daarmee zichzelf, elkaar en de cliënten beter leren kennen en begrijpen. Ook is het een plek waar mensen, professionals en organisaties uit de samenleving terecht kunnen met ethische dilemma’s.

Welk vakboek ligt momenteel op jouw nachtkastje?

Tijdens de zomervakantie heb ik veel romans gelezen. Favoriet is de ondraaglijke lichtheid van het bestaan van Milan Kundera. Deze las ik 15 jaar geleden al en nu opnieuw. Aanrader!! Zou zo maar een vakboek kunnen zijn: over liefde (of het idee ervan), erotiek, identiteit en hoe groot de invloed van de machtsstructuren op mensen en hun leven. Verder ligt er altijd een rommelig stapeltje lievelingsboeken in de buurt, denk aan nestgeuren, karakterstructuren en the scattered brain.

Een activiteit waarin jij helemaal tot bloei komt is:

Dansen op een festival met mijn vrienden en luisteren naar muziek die me raakt. Ik kan helemaal opgaan in muziek. Ik ben vrij talig en houd van analyse, maar daarmee houd ik mezelf als oud ingesleten patroon ook weg bij mezelf of de ander. Muziek en dansen is voor mij de meest directe ingang naar verbinding met mijzelf voelen en om lading in mijzelf tot uiting te brengen.

Welke zinsnede/wetmatigheid uit het werken met liefdesenergie resoneert vandaag het meest bij jou en waarom?:

Koester de horizontale relatie: ik haal veel voldoening uit mijn werk als begeleider. Ik kom er echter steeds meer achter hoe groot en onmisbaar de waarde is van mensen om mij heen die naast me staan: mijn partner, mijn vriendinnen en vrienden en vakgenoten. Om ook van deze relaties te genieten, me werkelijk open te stellen onderdeel (te willen) zijn van het geheel. En om werkelijk te durven uitreiken of misgrijpen bij hen.

Dankjewel Marieke! De volgende keer is Piet Weisfelt aan de beurt. Daarna volgt Maartje Ploegmakers

Wil je zelf iets kwijt over jezelf of ethiek? Laat het ons weten in de comments.

We zien er naar uit om je te ontmoeten, ook hier.

#ethiek #liefdesenergie #supervisie #werkplaatsethiek #begeleidersvak #menszijn

 

Hide or Seek

Informatie

De Werkplaats Ethiek is een kring van collega’s die als therapeut, coach, opleider, adviseur of trainer werkzaam zijn.