Kennisbank

Wat brengt Ethiek jou tot nu toe? “Vanaf mijn eerste baan in de gastvrijheid heb ik veel met andere culturen en in andere landen gewerkt. Juist in niet-westerse landen als leidinggevende of als vrijwilliger hecht ik veel waarde aan de omgang met elkaar. Behandel de ander zoals de ander behandelt wilt worden. Daarin volg ik mijn koers en op deze plaatsen zijn autonomie en identiteit mijn reisgezellen. Vaak ervaar ik een dankbaarheid en nederigheid als ik terugkeer vanuit Afrika voor vrijwilligerswerk.

Ethiek maakt me oprecht nieuwsgierig naar anderen en ik ervaar dat ontmoetingen zich kwalitatief ontwikkelen door een systematische gespreksvoering als moreel beraad of een filosofisch Kralengesprek. Het brengt me dus veel”.

Welk inzicht heeft ethisch bekijken en bevragen jou recent gebracht? “Op de grens werken wordt voorafgegaan door het welkom heten van de ander. Fascinerend hoe we met elkaar contact maken en daarin onbewust al zo met elkaar verstrengeld kunnen raken. Als een ééneiige tweeling verbind ik me makkelijk en soms al over de grens zonder bewustzijn. Dan is ethisch kijken en voelen een vriend, die een scherp inzicht ter tafel brengt. Zo herinner ik me goed dat ik jaren geleden mezelf onvoldoende vertrouwde in dit grens werken en ik daarom stop zei. En waar ik afgelopen week met een mooi team heb gewerkt en het bevragen en benoemen van onze uitgangspunten, zoveel groei heeft gebracht”.