Roeland is lid en penningmeester van de kerngroep van Werkplaats Ethiek.

Hieronder lees je meer over Roeland.

De leden van de werkgroep Ethiek stellen zich aan je voor via een verhelderend vraaggesprekje.

Roeland. Hoe is het om jou te zijn in drie woorden of waarden?
“Gastvrij, vurig en open voor nieuwe ervaringen”.

Wat brengt Ethiek jou tot nu toe?
Vanaf mijn eerste baan in de gastvrijheid heb ik veel met andere culturen en in andere landen gewerkt. Juist in niet-westerse landen als leidinggevende of als vrijwilliger hecht ik veel waarde aan de omgang met elkaar. Behandel de ander zoals de ander behandelt wilt worden. Daarin volg ik mijn koers en op deze plaatsen zijn autonomie en identiteit mijn reisgezellen. Vaak ervaar ik een dankbaarheid en nederigheid als ik terugkeer vanuit Afrika voor vrijwilligerswerk.

Ethiek maakt me oprecht nieuwsgierig naar anderen en ik ervaar dat ontmoetingen zich kwalitatief ontwikkelen door een systematische gespreksvoering als moreel beraad of een filosofisch Kralengesprek. Het brengt me dus veel”.

Welk inzicht heeft ethisch bekijken en bevragen jou recent gebracht?
“Op de grens werken wordt voorafgegaan door het welkom heten van de ander. Fascinerend hoe we met elkaar contact maken en daarin onbewust al zo met elkaar verstrengeld kunnen raken. Als een ééneiige tweeling verbind ik me makkelijk en soms al over de grens zonder bewustzijn. Dan is ethisch kijken en voelen een vriend, die een scherp inzicht ter tafel brengt. Zo herinner ik me goed dat ik jaren geleden mezelf onvoldoende vertrouwde in dit grens werken en ik daarom stop zei. En waar ik afgelopen week met een mooi team heb gewerkt en het bevragen en benoemen van onze uitgangspunten, zoveel groei heeft gebracht”.

We merken dat mensen soms een drempel voelen als ze het woord ‘ethiek’ horen. Welke persoonlijke drempel moest jij over toe jij je voor het eerst bezig ging houden met ethiek? En als je die zelf niet voelde: hoe begrijp jij dat bij anderen?
“Wijzer worden we niet van wat we al weten, wijzer worden we van wat we niet weten. Daar denk ik dan direct aan. Ethiek is voor iedereen anders en wellicht dat het dan lastig of onwennig is om dingen die je raken te bespreken, zaken waar we niet direct het antwoord op weten, dat kan onzeker maken. Voor mij is dat juist waarom ik er zo van hou. In een vorige periode was ik voorzitter van de klachtencommissie en dat was een hele fijne periode met vakgenoten. Vanaf het moment dat we de klacht ontvingen, direct was het spannend. Zelf heb ik ook ervaren dat het ontvangen van een professionele fout echt heel anders is dan het ontvangen van een ethische fout, daar lig je van wakker. Het zorgvuldige te werk gaan is voor mij het weghalen van de denkbeeldige drempel”.

Op welke wijze voel jij je verbonden met de werkplaats ethiek? Wat is je rol in de werkgroep?
“Ik zorg voor de penningen, lekker gestructureerd en to the point. En zo fijn dat we met zijn vijven iets aan het opzetten zijn en er direct voldoende animo bestaat voor de werkplaats. Er zijn zoveel ideetjes en mogelijkheden om de werkplaats mee in te vullen. Ik hou van nieuwe zaken opzetten en daar een ondersteunende rol te hebben. En het is fijn om dat niet alleen te doen, zeker bij dit onderwerp. Dat is ook wat de groep, die zich verbindt met de werkplaats, voor mij betekent. Samen en verbonden, juist nu en bij de onderwerpen waar we allen op onze eigen manier mee te maken hebben”.

Wat is jouw persoonlijke droom voor de werkplaats?
“Deze week nog met twee collega’s gesproken over het vak en waar ze tegenaan liepen. Dan gaat het snel over waarden en hoe die zich hebben gevormd. Ik ben van mening dat in ons vak ethiek een blijvend vraagstuk is, je kunt niet zonder ethische reflectie op je handelen. Vaak zijn mensen kwetsbaar en dat vraagt een verantwoordelijkheid van mijzelf om dat vertrouwen te kunnen waarmaken. Zo’n plek zie ik voor me, met vakgenoten, een plek waar je thuis kan komen en met je vragen, reflectie en twijfels terecht kan”.

Welk vakboek ligt momenteel op jouw nachtkastje?
De Zin van Denken van Markus Gabriel. Sinds kort hebben we een filosofisch lees clubje en eind maart bespreken we dit boek. Fascinerend begin over ons lijf en dat als zin-tuig zien, het lijf denkt. Vanuit een filosofisch perspectief een boek over lijfwerk”.

Een activiteit waarin jij helemaal tot bloei komt is?
“Dan komen er twee activiteiten op; in de natuur met mijn vriend Alcuin, lange wandelingen in de bergen en buiten zwemmen het hele jaar door. En koken, heerlijk om het menu te verzinnen passend bij de gelegenheid en de gasten. Vooral de zomergasten diners voor een grote groep bekenden thuis in de tuin zijn me dierbaar. Daar kan ik me weken in verdiepen”.

Welke zinsnede/wetmatigheid uit het werken met liefdesenergie resoneert vandaag het meest bij jou en waarom?
“Dat liefde stroomt, dat is merkbaar in mijn hele lijf. Door drukte, wat minder voor mezelf zorgen verdwijnt dat wel eens. Maar ik kan er altijd naar terugkeren en het is zo wederkerig in het contact met anderen, dat hoeven niet eens dierbaren te zijn waar je je leven mee invult, maar juist ook in de contacten professioneel. Ik ervaar dan een gelijkwaardige relatie, zeer helend en passend bij hoe ik wil leven”.