Titia is lid van de kerngroep van Werkplaats Ethiek.
Binnen de kerngroep houdt zij zich onder andere bezig met de mailbox, de kennisbank en nieuwsbrieven.

Hieronder lees je meer over Titia.

De leden van de werkgroep Ethiek stellen zich aan je voor via een verhelderend vraaggesprekje.

Titia. Hoe is het om jou te zijn in drie woorden of waarden?
“Gastvrij, vurig en open voor nieuwe ervaringen”.

Wat brengt Ethiek jou tot nu toe?
Ethiek brengt mij dichter bij mijn eigen kleur en waarden. Het levert me op dat ik meer vertrouwen krijg ik mijn handelen. Professionele ontwikkeling is oneindig en brengt me steeds weer naar de onzekere fase van bewuste onbekwaamheid. Ontwikkeling op ethisch vlak geeft me een stevige basis, omdat ik weet vanuit welke waarden ik werk en steeds beter kan verwoorden waarom ik bepaalde keuzes maak in mijn begeleiding”.

Welk inzicht heeft ethisch bekijken en bevragen jou recent gebracht?
“Het levensverhaal van een cliënt lijkt soms heel anders dan het mijne. Achteraf herken ik dat haar eenzaamheid tegenover de ‘wolven van de wereld’ ook mijn verhaal is. En vooral hoe ik net als zij deed alsof ik boven de angst stond. Ik leerde dat ik met mijn patroon van ‘over mijn eigen pijn heen stappen’ soms te laat merk dat ik wel degelijk het meisje in mij eerst even moet vastpakken om een goede begeleider te zijn voor de ander”.

We merken dat mensen soms een drempel voelen als ze het woord ‘ethiek’ horen. Welke persoonlijke drempel moest jij over toe jij je voor het eerst bezig ging houden met ethiek? En als je die zelf niet voelde: hoe begrijp jij dat bij anderen?
“Ethiek associeerde ik eerst ook wel met iets strengs. Alsof je op het matje moet en dat is voor mijn toch al strenge interne rechter op z’n zachtst gezegd “vervelend”. Nu merk ik dat de structuur en veiligheid van de groep waarbinnen ik mijn handelen onder de loep leg juist rust brengt. Omdat ik nu een plek heb en tijd vrijmaak om casuïstiek in te brengen en ik leer mijzelf gedegen te bevragen, is de interne criticus er allemaal wat geruster op”.

Op welke wijze voel jij je verbonden met de werkplaats ethiek? Wat is je rol in de werkgroep?
“Ik houd ervan om mensen bij elkaar te brengen en heb altijd een affiniteit gehad met filosofie, specifiek de levenskunst en het leren denken over wat ‘het goede’ is. Ik geniet van samen reflecteren en ervaringen uitwisselen over maatschappelijke thema’s, zoals de ‘me too’ beweging en grensoverschrijding waar we nu mee bezig zijn. Ik verzorg oa. de nieuwsbrieven en waak over de mailbox”.

Wat is jouw persoonlijke droom voor de werkplaats?
“Een warme plek waar bedding is voor gelijkgestemden, waar je thuis kan komen. Verder zie ik voor me dat liefdesenergie en wat het kan betekenen voor mens, organisatie en maatschappij een nog veel breder bereik krijgt”.

Welk vakboek ligt momenteel op jouw nachtkastje?
“Een ongewoon gesprek met God van Neal Donald Walsh”.

Een activiteit waarin jij helemaal tot bloei komt is?
“Op de dansvloer met vrienden”.

Welke zinsnede/wetmatigheid uit het werken met liefdesenergie resoneert vandaag het meest bij jou en waarom?
“Dat ieder mens in staat is tot herstel en heling zoekend is. Het kind in mij wil de wereld redden en deze zin helpt om me om de aandacht op mijn eigen verwonding te richten zodat ik zuiverder naast de ander kan staan en kan begeleiden vanuit getuigenis”.