Edward is lid en voorzitter van de kerngroep van de Werkplaats Ethiek.
Samen met Kim Maartje Lakke is hij een van de initiatiefnemers van de Werkplaats Ethiek.
Hieronder lees je meer over Edward.
De leden van de werkgroep Ethiek stellen zich aan je voor via een verhelderend vraaggesprekje.
Edward. Als je jezelf omschrijft in 3 woorden of waarden dan kies jij:
“Enthousiast, diepgang en labrador. Mijn hond Plato is een namelijk een labrador. Ik merk hoe ik mij door de jaren steeds enorm aan hem heb gehecht. Hij is heel puur.“
Wat brengt ethiek jou tot nu toe?
Ethiek heeft mij altijd gefascineerd. Ik houd erg van filosofie, op de middelbare school was dat al. Ik herinner mij felle discussies op het schoolplein over zingeving en ethiek. Die konden totaal ontsporen, maar ik vond het ergens ook opwindend.
Nu, jaren later, merk ik hoe ethiek maakt dat ik als begeleider steviger in het zadel zit. Ik ben veel bewuster van wat ik doe en wat mogelijke ethische consequenties zijn van een interventie. Die afweging maakt dat ik trefzekerder word in mijn professionele handelen. Als ik risico neem is het veel meer een afgewogen risico“..
Als je een concreet voorbeeld geeft van een inzicht dat ethisch bekijken en bevragen mij heeft gebracht, dan kies je:
“Nou het levert verrassend genoeg mijn cliënten veel op. Ik heb een praktijk voor relatietherapie. Bijna alle stellen die bij mij komen staan voor ingewikkelde afwegingen. Dit zijn in de relatie heel vaak vraagstukken over de balans ‘geven en nemen’. Als de relatie uit balans raakt, dan is de relationele ethiek in het geding.
Een bijvoorbeeld deze week: Een stel, waarvan de vrouw is vreemdgegaan. De man is woedend en wil per direct verhuizen uit het dorp, naar een stad ver weg. Hij heeft het besluit in enkele dagen tijd genomen en wil de kinderen van school halen. Dit is een interessante casus. Welke waarden zijn in het geding bij beide partners? Welke keuze is hierin de juiste? Zeker als er kinderen bij zijn betrokken, wat is dan ethisch juist? Ik help dan de cliënten zelf met elkaar op waardeonderzoek te gaan. Dat levert vaak heel nuttige dialoog op.
En natuurlijk heb ik als begeleider ook mijn afweging te maken: hoe stimuleer ik de ontmoeting zodat het stel een eigen, autonome keuze maakt op basis van hun eigen inzichten. Als ik de neiging heb hierin te veel te sturen, dan sta ik voor de uitdaging bij mijzelf de waarde ‘autonomie’ weer te onderzoeken.“.
We merken regelmatig dat mensen een drempel voelen als ze het woord ‘ethiek’ horen. Welke persoonlijke drempel moest jij over toen jij je voor het eerst bezig ging houden met ethiek? En als je die zelf niet voelde: hoe begrijp jij dat bij anderen?
“Nou de drempel was eerlijk gezegd dat ik mij schaamde voor mijzelf. Ik stond niet ethisch in het leven. Ik had een oordeel over mijzelf. Door er niet over na te denken hoe ik mij ook niet te schamen voor mijn onethisch gedrag. Vermijden is ook een strategie. Pas later besefte ik dat dat niet hielp. De schaamte en schuld bleef. Ik leerde dat ethiek niet gaat over een simpel goed-fout paradigma. Het gaat veel meer over het bewustzijn van waaruit ik als begeleider handel. “.
Op welke wijze voel jij je verbonden met de werkplaats ethiek? Wat is je rol in de werkgroep?
“De werkplaats ethiek is voor mij een platform voor ontmoeting, inspiratie en bewustwording. Ik ervaar ethiek als iets universeels, maar ook heel persoonlijk. Juist de werkplaats is heel inspirerend om te leren van de ethische afwegingen en het waarden onderzoek van anderen.“.
Wat is jouw persoonlijke droom voor de werkplaats?
“Het lijkt mij super als we nog iets groter worden groeien naar een ontmoetingsplek voor bevlogen professionals die elkaar helpen om te groeien in dit vakgebied. Ook om het onderwerp ethiek nog veel meer in de ervaring te brengen, dus geen abstract geklets, maar om het tot aan den lijve te ervaren“.
Welk vakboek ligt momenteel op jouw nachtkastje?
“Een prachtig, dik kleurrijk kunstboek: De catalogus van de tentoonstelling van Van Gogh in Auvers, Zuid Frankrijk. Ook dat is vakliteratuur voor begeleiders vind ik.
De catalogus verwijst naar een prachtige tentoonstelling in Van Gogh Museum die gaat over de laatste jaren voor zijn zelfgekozen dood. Los van vele prachtige werken die je daar momenteel kunt zien, is de laatste kamer ingericht over zijn dood en suïcide. Heel respectvol gedaan. En met het thema suïcide ontkom je bijna niet aan het veld van ethiek. Wat dreef deze geniale schilder tot die daad? Als ik hem als cliënt in mijn praktijk had gehad, wat had ik dan gedaan?“.
Een activiteit waarin jij helemaal tot bloei komt is:
“Mijn vak als relatietherapeut en coach. Na vele jaren in het bedrijfleven ben ik mij toe gaan leggen op relaties en koppels. Ik merk dat ik als management consultant eigenlijk ook al relatietherapie deed, alleen noemde ik het boardroom consulting. Mijn focus is verschoven van het taaksysteem naar het liefdessysteem en dat vind ik erg inspirerend. Het werk wat ik toch al deed verdiept zich.“.
Welke zinsnede/wetmatigheid uit het werken met liefdesenergie resoneert vandaag het meest bij jou en waarom?:
“‘In de vertraging groeit bewustzijn.’ Dat is een favoriete zin waar ik veel mee doe.
We leven in een haastige samenleving met een overvloed aan informatie. Daardoor weten we steeds meer en voelen we steeds minder.
Ethiek gaat niet alleen over helder bewust denken, maar ook over helder voelen. Wil je meer voelen, dan moet je de tijd nemen. Dat lijkt gemakkelijk maar ik vind het best lastig.
Om een juiste ethische afweging te maken helpt het om bewust te vertragen. Dan voel je meer en wint je besluit aan diepgang.“.
Recente reacties