Mensen leven en werken in (liefdes)systemen. Ook in een tijd en cultuur waar het accent ligt op autonomie en individualiteit functioneren mensen als groepsgebonden wezens. Het is onze aard: in essentie zijn wij contact zoekende, liefdevolle wezens, gemaakt voor verbinding. De geïsoleerde mens kan niet bestaan, hoe ver hij ook naar de rand van de samenleving afdrijft. Zowel fysiek, psychologisch en spiritueel zijn wij gebonden aan andere mensen. Het leven en het ervaren van onze eigen grens en kern voltrekken zich in relatie tot de ander en in contact met elkaar.

 

In onze samenleving is de aandacht gericht op het individu: eigenheid en zelfredzaamheid lijken belangrijkere waarden dan saamhorigheid. Wij zijn als persoon verantwoordelijk voor ons eigen succes en geestelijk en emotioneel welbevinden. Er zijn veel mentale problemen als depressie en eenzaamheid. Tegelijkertijd zijn mensen massaal op zoek naar geluk. ‘Geluk’ is bijvoorbeeld één van de meest gegoogelde zoektermen op het internet. Ter vergelijk: er wordt net zo vaak naar gezocht als naar ‘het klimaat’ en ‘economie’. De gelukszoeker is echter veroordeeld tot lijden: Hij zal buiten niet vinden wat hij bij zich draagt zonder het zich bewust te zijn.

 

In de waan van deze manier van leven raken velen elkaar en daarmee zichzelf kwijt. Wanneer wij ons afwenden van de groep sterven wij. De wetten van de stam (refererend aan de titel van één van de boeken van Piet Weisfelt) zijn ook in deze moderne tijd van kracht en van waarde.

 

Het is een verdrietige constatering dat tegenwoordig vijftig procent van de huwelijken strandt en dat stellen in grote getalen relatietherapeuten nodig hebben. Zij geven aan dat zij in hun relatie (als enkelvoudige spiegel) met elkaar niet voldoende in staat zijn om er samen uit te komen; zichzelf en elkaar te helpen met helen; of te genieten van elkaar en van de liefde. Lidmaatschap van een groep zou je kunnen zien als een welkome aanvulling: we leggen misschien wel teveel (na)druk op enkel die ene partner, die ons gelukkig moet maken.

 

Wat zou kunnen ontstaan wanneer je, zelf of wanneer je een stel bent, samen onderdeel bent van een extended family in de vorm van een eigen tribe*? Een groep gevormd door vrienden, familie en professionele groepen (zoals een werkplaats ethiek) waar het contract is elkaar vol op de grens te ontmoeten en zo aan elkaar te leren en je eigen verwondingen te genezen en zingevend te maken.

 

*Voor de helderheid: wanneer we hier spreken over ‘tribe’ bedoelen we dat in de vorm van gedeeld lidmaatschap van een groep van gelijken. Een tribe waarin ieder zich committeert aan het groepsbelang en daarvoor bereid is zijn eigenbelang ondergeschikt te maken. We refereren dus niet strikt aan de traditionele stam, met een aangewezen leider en toegekende rollen. 

 

In deze tribe leren we niet alleen van de relatie met onze familie, levenspartner of één op één vriendschappen als spiegel, maar van de hele ‘spiegeltent’ van de groep: een vriendengroep, een weefgetouw van mensen waar je je mee verbonden voelt. Een plek waarin je aan elkaar kunt leren over jezelf, ook als stel; over het aannemen van jouw plek in het geheel en van waaruit je jezelf leert inbrengen en meedoen. Alle butsen en schrammen kunnen worden verkend en zingevend gemaakt. Een ruimer handelingsrepertoire kan worden geoefend en eigen gemaakt.

 

Deze tribe kan fungeren als plek om te genieten van de veilige bedding van het liefdevolle grotere geheel. In die veilige sfeer is ontmoeten op de grens en confrontatie mogelijk. Wanneer we daarin leren ‘zijn’ en ervaren wat lidmaatschap werkelijk inhoudt, zul je als vanzelfsprekend ‘het goede’ willen doen en gaan bijdragen (teruggeven) aan het (nog) grotere geheel. Lidmaatschap gaat immers voor leiderschap.

 

De wijze waarop je geleerd hebt over lidmaatschap is van invloed op je begeleiderschap. De lessen die onze cliënten, de stellen, groepen of teams hierover hebben geleerd, zijn van invloed op de vragen waarmee ze bij ons komen en op de wijze waarop ze bij ons aankloppen.

 

Wanneer we spreken over lidmaatschap en het belang van de tribe komen de volgende vragen voorbij:

  • Hoe welkom heb jij je gevoeld?
  • Heb je ervaren dat je het leven mag aannemen en dat er genoeg is voor jou?
  • Hoe heb jij geleerd je te voeden aan het contact met mensen om je heen?
  • Welke lessen heb jij gehad over ‘erbij horen’?
  • Hoe functioneer je als groepslid?
  • Hoe verhoud je ‘jezelf zijn’ met het groepslid zijn?

 

Het is de moeite waard om bewust te worden hoe (vrij) jij je hierin beweegt door het leven en welke (script)besluiten je ooit hebt genomen die de regels van jouw interne wetboek en handelen bepalen. Ook ten aanzien van ons begeleiderschap: niemand zit immers te wachten op een hongerige begeleider.

 

Wanneer we vervolgens de verplichtingen die het gegeven van lidmaatschap (van de tribe) scheppen nader onderzoeken, zijn er weer andere vragen die opkomen:

  • Hoe is het om de groep belangrijker te vinden dan je individualiteit?
  • Hoe vertegenwoordig je het systeem?
  • Wat is de prijs die jij betaalt voor het groepslid zijn?

 

Met de Werkplaats Ethiek staan we tijdens komende zoomavond stil bij de waarde van lidmaatschap: hoe kan lidmaatschap van een tribe een sleutel zijn naar een waarden-vol leven? Op welke wijze kunnen leren en leven vanuit lidmaatschap bijdragen aan ons mens-zijn en als kompasnaald werken voor ons ethisch handelen?

 

Daarnaast verkennen we tijdens de scholingsdag op welke wijze men in organisaties kan werken met liefdesenergie. Organisaties zijn immers ook (liefdes)systemen waar de wetten van de stam en die van de liefde gelden en het ervaren lidmaatschap ertoe doet.

Klik hier voor de webversie van de hele nieuwsbrief.